Köpråd – Valla

Glidvalla består i huvudsak av paraffin i olika hårdhet med olika mängd flour inblandat. Flour har en vatten- och smutsavstötande effekt och förbättrar också slitstyrkan. Ju mer flour i vallan desto högre är priset.  Vi rekommenderar fluorvallor vid hög luftfuktighet eller åksträckor över 10 km. Barn och ungdomar behöver sällan paraffin med fluor. En lika bra och i längden mycket billigare lösning är att använda paraffin utan fluor i botten och sedan toppa med en fluorkloss.

Fästvalla – Här kan man välja om man vill göra det svårt eller enkelt för sig. Ett tips till dig som vill lära dig att valla själv är att välja ett vallamärke och lär dig det. Börja med tre eller fyra burkar, det täcker de flesta fören. Fästvalla på tejp är faktiskt också ett bra alternativ om man gillar att åka skidor men inte att valla. Den fungerar nästan jämt.

Glidvallning – Det är många faktorer som påverkar glidet. För att skapa låg friktion mellan skida och snö belägger man glidytorna med ett tunt lager av glidvalla. Glidvallan består i huvudsak av paraffin och fluor. Billiga vallor innehåller lite eller inget fluor medan dyrare vallor innehåller mycket fluor. Flour har en vatten- och smutsavstötande effekt och förbättrar också slitstyrkan rejält.

Utrustning – För att glidvalla behöver man en vallningsprofil (d.v.s. en ”hållare” för skidan), ett vallajärn (i värsta fall ett strykjärn), en minst 5mm tjock och skarp plastsickel, styrspårsickel, en mässingsborste och en nylonborste.

Hur man glidvallar:

1. Smält på glidvalla på glidytorna genom att hålla vallan mot det varma vallajärnet. Lägg en några millimeter bred sträng med valla på var sida om styrspåret. Värm sedan ut vallan så att den bildar ett jämnt lager. Rör järnet med jämn hastighet och gnugga inte på samma ställe för länge för då kan belaget bli för varmt och skadas.

2. Låt kallna.

3. Rensa styrspåret med en styrspårsickel.

4. Skrapa av vallan med en plastsickel.

5. Borsta framifrån och bakåt med en mässingsborste. Tryck inte för hårt, borstens och underarmens vikt brukar räcka. Borsta tills det nästan tagit slut på det vita ”dammet”.

6. Borsta framifrån och bakåt med en nylonborste för att få upp glansen. Här kan du ta i lite mer. Borsta ett tiotal gånger eller tills skidorna blänker.

Fästvallning – Meningen med fästvallning är att bilda ett elastiskt och lagom hårt skikt mellan skidan och snön. Vid frånskjutet skall snökristallerna sjunka in lite och göra ett avtryck i fästvallan och på så sätt ge hög friktion och fäste. Kristallerna skall sedan lossna omedelbart när glidfasen påbörjas. Snökristallerna får inte sjunka in för djupt i fästvallan för då lossnar de inte när glidfasen påbörjas utan bryts av vilket leder till isfrysning och bakhalt. En för mjuk valla kommer att försämra glidet och en för hård valla glider bra men då kan inte snökristallerna ge avtryck i fästvallan och man tappar fästet. Den rätta fästvallan är alltså lagom elastisk så att snökristallerna får fäste och lagom hård så att de sedan lossnar när glidfasen påbörjas. På så sätt får man både fäste och glid.

Fästvallor har i huvudsak tre viktiga egenskaper, som ofta är motsatser till varandra, men som man måste kompromissa mellan för att få det bästa resultatet.

• Elasticitet = fäste

• Hårdhet = glid

• Seghet = slitstyrka

Ofta är det så att det inte finns en enda fästvalla som har alla de rätta egenskaperna för dagens före. Då får man använda flera olika vallor som tillsammans ger de egenskaper man söker. Exempelvis en seg och slitstark grundvalla i botten och sedan ett par lager av en elastisk burkvalla för dagens temperatur och i vissa fören kan man behöva toppa med en lite hårdare burkvalla för att inte försämra glidet.

Fästvallor finns i olika former

Man tänker kanske först på den klassiska burkvallan och den klibbiga klistertuben men nuförtiden finns även fästvalla som tejp, sprej, stick och annat. Det låter kanske lite komplicerat att få till alla ”lagom” och ”kompromisser” men det behöver det inte vara. Gör så här, välj ett vallamärke och lär dig det. Börja med tre eller fyra burkar, det täcker de allra flesta fören. Tejpen är faktiskt också ett bra alternativ om man gillar att åka skidor men inte att valla. Den fungerar nästan jämt.

Varukorg
Close ✕

Storlek kläder

Storlek handskar

Längd

Show value(s)